tisdag 24 november 2009

Brev om vedröksproblem. Vad säger SP?

Fick brev i dag av ledsen familj som får in grannars vedrök i sin lägenhet! Hur kan man få för sig att börja elda för uppvärmning i en braskamin i tät bebyggelse, med radhus och lägenheter om vartannat? Familjen känner sig som råttor i en bur. De får stänga för alla ventiler när det eldas och får fly till rum som är längre ifrån eldarnas skorsten. Öppnar man fönstrena för att vädra en stund, så nog kan man vara säker på att någon börjar röka plötsligt - och så är lägenheten fylld av rökgaser igen. Eldaren lär ha en så kallad miljögodkänd panna, och vedens torrhet är det inget fel på. Men likväl är det ett hälsoproblem!

Enligt Statens Provningsanstalt:
..."Idag uppskattas småskalig vedeldning vara den största enskilda källan till partikelutsläpp, följd av tung dieseltrafik och arbetsmaskiner. Det har observerats samband mellan förhöjda halter av partiklar i utomhusluften och effekter i form av luftrörsproblem, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Aktuell forskning tyder på att hälsoeffekterna av förbränningspartiklar t ex kan bero på vissa metaller som finns i partiklarna eller på höga koncentrationer av mycket små partiklar...."

Från samma källa:
"Trivseleldning
Öppna spisar, braskaminer och liknande bör endast användas för så kallad trivseleldning. Trivseleldning innebär att kontinuerlig eldning inte sker hela dagen, och inte heller för basuppvärmning."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar