måndag 23 november 2009

Villatidningarna döljer sanningen

Vi har fått många påpekanden av folk som retar sig på villatidningarnas (såna där gratistidningar) annonser och redaktionella texter om hur bra och "miljövänligt" det är att elda i kamin.
Nu är dom igång igen, tydligen sponsrade av braskaminannonsörer. Villatidningen nr 6/2009 har en artikel (författad av Elisabet Nachman) om att eldning är "miljövänligt" - vilket är fel! Hur kan något vara miljövänligt som enligt Miljöbalken klassas som miljöfarlig verksamhet? Eller som av en tidigare miljöminister betecknades som den tredje största miljöfaran?

Artikeln påstår att det mest miljövänliga är ved, därefter pellets! Se dock figuren nedan, tagen från www.burningissues.org/
Figuren visar att miljögodkända eldstäder har mer emissioner än pelletsanordningar. Allra minst emissioner har olja och gas! ...och är därmed hälsovänligast!

Att låta Brasvärmeföreningen agera "expert" i Villatidningen är som att låta tobaksindustrin vara expert när det gäller cigarrettrökning och hälsa! Men men, man väljer sina "experter". Villatidningen är ju mån om sina annonsörer! Synd bara att folk som läser villatidningar kanske inte alltid förstår detta sammanhang.
Dessutom mörkar Villatidningen med berått mod att rökgaserna kan framkalla cancer, luftrörslidande, astma, hjärtattacker, m m! Vad jag vet, så har dom aldrig skrivit om detta.

Kanske menar dom "klimatvänligt" i stället för "miljövänligt"? Småskalig vedeldning släpper ut koldioxid och metan, där sistnämndas växthuseffekt är cirka 20 ggr större än koldioxid, ett faktum som ofta ”glöms” bort i debatten.

Eldning av trä avger mer koldioxid per energienhet än alla andra former av bränsle, inklusive kol.
I dag släpps ungefär lika mycket koldioxid ut från svensk bioenergi som från Sveriges vägtrafik.
Det är naturvetenskapligt inkorrekt att kalla eldande av trä för koldioxidneutralt!

21 miljoner ton koldioxid kommer från småskalig vedeldning, men detta kommer inte fram i statistiken, eftersom myndigheterna sätter koldioxidemissionen från vedeldning till noll.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar