söndag 22 november 2009

Klippt och skuret

Sydsvenskan har haft chatt med miljöchefen i Malmö, där en av frågorna löd: "I våra bostadsområden eldas det med ved och pellets, ofta när det är inversion. Det är erkänt sedan länge att rökgaserna med dess innehåll av partiklar, PAH, bensen, dioxin, m m är cancerframkallande m m. Vad görs? Och framförallt: Varför informeras inte bättre om hälsoproblemen, t ex i "Grön Stad".
Miljöchefen svarade: Det finns tydliga regler för hur man får elda småskaligt i Malmö. Ber dig gå in på www.malmo.se där det finns information. Och utmärkt idé med artikel i "Grön Stad".
(Kommunens vedeldningspolicy är dock väl gömd på den omorganiserade hemsidan, den går inte att hitta!)

I Sydsvenskan står också om Potatisåkerns stora fastighet som brann för något år sedan på grund av en braskamin (problem med rökkanalerna), och där hela huset fick utrymmas. 100 miljoner kräver försäkringsbolaget. Vem ska betala - skorstensfejarna och byggherren skyller på varandra. Men hur klokt är det att ha braskaminer i lägenheter?
Saxat från Passagen. Svar på tal, när någon menade att det är "naturligt" att elda och att man eldat sen hedenhös.
..."När ska detta trams med argument om vad som är naturligt eller ej upphöra? Det finns mängder av företeelser i naturen som inte är bra för människor, och vi har hittat på en massa saker som är "onaturliga" för att förbättra livet - och förlänga det. Jordbävningar är också naturliga fenomen, liksom översvämningar, torka och förekomst av markradon. Inget som hotar jordens överlevnad, men väl de människor som blir utsatta för det. Samma sak med ved. Det svider för rätt många nya och gamla vedentusiaster, och politikerna är fega och vågar inte göra något åt det. Kunskapen är låg, eller - som vi sett bevis på här - felaktig och byggd på romatik om hur det var "förr" och vad som är "naturligt".

Att elda med ved är väl OK om man bor ute i skogen, men i tätbebyggda områden tillhör det vanlig hyfs att inte utsätta sina grannar för röken. Men, idag finns en ohelig allians mellan komersiella intressen som vill sälja kaminer och "miljövänner" (som värnar jorden - men inte de människor som befolkar den). Och till råga på eländet har svenska politiker fått dille på detta med växthuseffekten - och enda sättet att klara de helt omotiverat ambitiösa målen är att öka vedeldningen (vars skadliga effekter få känner till, och andra förnekar). Den utvecklingen krockar med målet att luften ska bli renare, men eftersom "miljöorganisationer" (dock Naturskyddsföreningen undantagen) har just jordklotet - och inte människorna på den -som fokus, förs ingen debatt och idiotin med ökad vedeldning kan fortsätta..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar