måndag 28 december 2009

Biobränsle - en stor källa till växthuseffekten

Avhuggning av skog (till t ex biobränsel) - en stor källa till växthuseffekten!

Sören Wibe, professor i skogsekonomi och f d socialdemokratisk riksdagsman, skriver i en debattartikel i DN den 10 oktober 2007:

…..”Avskogningen i tropikerna är en av de största källorna till växthuseffekten. Den orsakar till exempel större koldioxidutsläpp än all världens trafik. Förrådet av kol som är bundet i de tropiska skogarna förs direkt och indirekt upp till atmosfären. Detta vet alla. Men få talar högt om att i princip samma sak sker då vi nu dammsuger våra skogar på jakt efter skogsbränsle. Det innebär att vi omedelbart eldar upp det förråd av kol - kvistar, toppar och stubbar - som finns kvar efter en avverkning. På 1 000 års sikt har detta ingen betydelse, men för de närmaste 50-100 åren är utsläppen från skogsbränslen betydande och storleksmässigt fullt jämförbara (per energienhet) med de som kommer från olja och bensin. Och det är just de närmaste 50-100 åren som är kritiska för klimatet.
Vi stimulerar användning av skogsbränslen med skattelättnader. Samtidigt avsäger vi oss lösningar som är fullständigt utan utsläpp…..
Det är både tekniskt och ekonomiskt fullt möjligt att med ett par kraftfulla politiska insatser nå en nollnivå för koldioxidutsläppen i vårt land. Men icke. I stället låter vi koldioxidutsläppen öka kraftigt år från år, något som döljs enbart av det faktum att den officiella statistiken inte inkluderar utsläppen från biobränslen. Allmänhet och politiker vilseleds om vart vi är på väg och om lägets allvar.

Även Al Gore vädjar till världen att inte bränna t ex ved, eftersom man numera vet att även sot och partiklar påskyndar växthuseffekten! "The world must burn less diesel and wood, Nobel peace prize-winner Al Gore said yesterday, as the soot produced is accelerating the melting of ice in polar and mountainous regions."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar