lördag 12 december 2009

Dioxin från ved- och pelletseldning

I SvD (Susanna Baltscheffsky) står redan den 7 november 2004:
Vedpannor ökar utsläpp av dioxin

Förbränning av biobränslen, både i gamla vedpannor hemma och i kommunala anläggningar, orsakar stora utsläpp av dioxin, enligt den första kartläggningen av dioxiner i Sverige på 13 år.
Under flera år hade man märkt att halterna av miljögiftet dioxin ökat i strömming i Bottenhavet. Man har inte kunnat förklara denna ökning. Tidigare pekades skogs- och stålindustrin samt anläggningar för sopförbränning ut som de stora källorna, men dessa utsläpp har sjunkit drastiskt under de senaste decennierna. Umeå universitet kartlade nu källorna till dioxinutsläpp på uppdrag av Naturvårdsverket.
Vedeldning i äldre villapannor har visat sig orsaka oväntat stora dioxinutsläpp. Forskarna i Umeå har testeldat, och skillnaden mellan äldre och nyare vedpannor är markant. Miljögodkända pannor är bäst, men det är bara ett märke som har mätts i undersökningen.
(Obs! Det står ”bäst” – man anger inte hur mycket dioxin s k miljögodkända pannor trots allt spyr ut!)
Storskalig förbränning av biobränslen, i kommunal värme- och kraftvärmeverk, bedöms orsaka ännu större dioxinutsläpp totalt än villapannorna. Men mätningar från biobränsleverken i Sverige är få. Man skulle kunna hitta dioxiner i alla medelstora biobränsleanläggningar. Osäkerheten är dock stor. Det finns inte några utsläppsnormer för dioxin från biobränsleeldningen, och då finns heller ingen statistik!
Även pelletseldning i villapannor kan ge höga utsläpp av dioxiner, säger Björn Hedman (Umeå Universitet), som undersökt rökgasernas innehåll.
Varför finns inga normer? Dioxin är ett mycket potent gift! Hur kan detta släppas ut i våra bostadsområden? Med myndigheternas godkännande? Och trots att man vetat detta i många år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar