lördag 5 december 2009

Dagens forskning styrs av politiska och ekonomiska intressen

I Sydsvenskan skrev Lars Bern en debattartikel den 1 december: ”Dags att syna forskarbluffen”.
FNs forskare döljer fakta och manipulerar data avseende klimatforskning. Klimatforskarna utövar påtryckningar på vetenskapliga tidskrifter för att hindra forskare med en annan övertygelse att föra ut sin uppfattning. De manipulerar temperaturdata för att överdriva uppvärmningen och de vägrar lämna ut de data som de utgår från. Dessutom använder de datormodeller med i förväg programmerad katastrofutveckling av jordens klimat.

Och nu: Den allvarliga korruptionen av den vetenskapliga världen som nu uppenbarats kan inte skyllas på vetenskapssamhället. Orsaken är det sätt som forskningen numera finansieras på. Forskarna är inte längre oberoende! Dagens forskning inom viktiga områden slussas numera via organ som styrs av politiska och ekonomiska intressen. …. Och forskare är inte mer än människor - man biter inte den hand som föder en.

Klimatforskningen lägger jag mig inte i. Däremot har vi länge förstått att biobränslet (småskalig ved- och pelletseldning) är en politisk fråga. Det ges åtskilliga pengar till forskare som undersöker hur bra och ”miljövänlig” vedeldning är. Ta t ex Chalmersstudien där en professor forskat fram att det finns antioxidanter i rökgasen från vedeldning. Forskningen bekostades av Energimyndigheten. Alla braskaminförsäljare etc höjde detta resultat omedelbart till skyarna. Resultatet har dock senare vederlagts: Även om det finns c-vitaminaktigt i rökgaserna, så finns det betydligt mer av de farliga ämnena i vedröken och resultatet är av inte speciellt praktisk betydelse. Men det finns fortfarande kvar som ”försäljningsargument” hos vissa kaminförsäljare.

Dessutom har man ju kommit underfund med att vid cigarrettrökning så fördärvas c-vitaminet i kroppen. Det skulle innebära att det c-vitaminaktiga som finns i vedrök automatiskt fördärvas av sig själv. Så…vad är vitsen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar