söndag 20 december 2009

Glapp mellan kunskaper om vedeldningens hälsoeffekter och politiska medvetenheten!

Enligt uppgift från en miljöinspektör, så har Osby kommun - landsortskommun i no-where i nordöstra Skåne - gjort mätningar av föroreningar i luften. Det framkom att p g av vedeldning var luften så nedsmutsad att luftmålen inte kunde nås.

Vid överklagningar i vedärenden har Länsstyrelsen i Skåne gett kommuner bakläxa: Inspektörerna kan inte bara gå och titta och försöka sniffa hos vedeldaren - mätningar av luftkvalitén måste till!
En av kommunerna har ställt frågan: VEM ska betala dessa dyra mätningar: Kommunen eller vedeldaren, som förorenar? Den allmänna principen är ju att förorenaren betalar (PPP)! Ska bli intressant ta del av svaret!

Hittade också information från ett Nätverkssymposium (om frisk luft), 2004:
En beräkning som gjorts av olika källors bidrag till PM-halterna i Skåne visade att uppskattningsvis står vedeldning för hela 50% av partikelutsläppen (totalstoft), sedan följer arbetsmaskiner (23%). Trafikens bidrag är endast 9% och sjöfarten 5%.
Både länsstyrelser och kommuner efterlyser klara regler och direktiv vad gäller vedeldningen. Vad händer i frågan?

Ja, vad händer? Vad hände?

- Naturvårdsverket har föreslagit regler för vedeldning, men inga politiska beslut har fattats. Än.
- Energimyndigheten utredde införandet av tillståndsplikt för vedpannor, men förslaget lades ner.
- Det konstaterades på ovanstående möte att det finns ett glapp mellan befintliga kunskaper om vedeldningens hälsoeffekter och den politiska medvetenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar